Bett R World som skeptiker: En jämförelse av och närmare titt på kristalldeoderanter

Om så kallade kristall-deoderanter

Efter att ha kollat runt bland omdömmen på naturliga deoderanter, så verkar de som innehåller alun få bäst betyg. Ofta beskrivs de som innehållande kristaller från naturen, men det är inget annat än mineralsalter. Jag beställde hem tre stycken för en närmare titt - Tai-stenen, Urtekrams roll-on, samt DO2.



Aluminiumfritt?

Det ironiska med dessa kristaller är att de ofta marknadsför sig på ett sätt som vill få oss konsumenter att tro att de är fria från aluminium som har ganska dåligt rykte i deoderantsvängen (Aluminium-Chlorohydrate får 3-4 riskpoäng av 10 i Skin Deep). Tai-stenen har exempelvis texten "Aluminium Chloride free" skriven på framsidan. Det ironiska är (förutom att Aluminumklorid inte är så vanligt förekommande i deoderanter), att det vanligaste ämnet i dessa mineraldeoderanter är alun. Och aluminium har fått sitt namn efter alun, eftersom alun består av en förening med Kaliumaluminium! I UrteKrams deoderant döljs detta faktum genom att det står en förkortning på innehållsförteckningen - Pottasiumalum.



Hälsoriskbedömning i Skindeep

Den goda nyheten är att trots aluminiuminnehållet så får deoderanterna med Kailum (Potassium) Alun 0 i riskpoäng - ingrediensen bedöms alltså som helt riskfri. Det samma gäller Ammonium-Alun som deoderanten DO2 består av. Det ska dock tilläggas att just på ammonium-alun finns bara lite forskning. (Ammoniak är en kroppsegen produkt som kroppen kan forsla bort på naturlig väg.)

Men tittar vi så närmare på de naturliga mineralsalterna, så ändras helt plötsligt risken. I Tai-stenen så finns det förutom alun också 3% mineralsalter av olika slag - och det är en blandning av mineraler vi behöver, som järn och kalium, men det finns dessutom strontium och barium, som får 4 respektive 5 riskpoäng i SkinDeep. Strontium kan lagras i skelettet och ge cancer. På Urtekrams deoderant som är alun blandad med vatten och några oljor, står det inte något om övriga mineralsalter, men jag får anta att dessa "föroreningar" hänger med alunet även här om än som utspädda genom vattentillsatsen till skillnad från Tai-stenen som enbart innehåller mineralerna.


Så vad är bäst Naturligt eller Kemiskt?

Jag mailade DO2 för att få bekräftat att deras deoderant framställs på kemisk väg. Och det gör den. Deoderanten tillverkas i Thailand utifrån ett patent. Detta är ett skolexempel på att kemiskt framställt kan innebära att minimera hälsoriskerna jämfört med det naturen har att erbjuda på grund av risken för oänskade ingredienser som följer med. Det är ingen tvivel om vilken deo jag kommer att välja framöver - DO2.



Läs mer:


Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

hej!

jag har alltid använt AXE spray men har lagtav med den och letar efter en som är utan farliga kemikalier.

intressant läsningen det du skriver, vad säger du om Chrystal DEOn? den innehåller Ammonium Alum som DO2

http://store.thecrystal.com/